0

Yerin kuzey ve güney yarım kürelerinde yıl boyunca birbirinden farklı mevsimlerin görülmesinin nedenleri nedir? Yerin kuzey ve güney yarım kürelerinde yıl boyunca birbirinden farklı mevsimlerin görülmesinin nedenleri nelerdir?

Nedeni dünyanın kendi ekseni etrafında eğik bir şekilde dönmesidir. Dünya kuzeye dönükken kuzey yarım kürede yaz güney yarım kürede ise kış yaşanır. Dünya güneye kıvrıksa güney yarım küre güneş ışınlarını daha fazla alır ve güneyde yaz başlar. Dünya kuzeye dönükken hafifçe güneye doğru kıvrılmaya başlarsa bu sefer güneyde ilkbahar kuzeyde de yaz yaşanır

Mevsimler, gün dönümü ve gece gündüz eşitliği noktaları arasından geçişleri arasındaki sürelerdir. Mevsimlerin oluşmasının temel nedeni, eksen eğikliği ve dünyanın güneş çevresindeki yıllık hareketidir.
Gece gündüzü ayıran sınıra "Aydınlanma Çemberi" adı verilir. Dünyanın güneş çevresindeki hareketi sırasında, güneş ışınları farklı enlemlere dik gelirken, aydınlanma dairesi, kurup daireleri ve kutup noktaları arasında yer değiştirir. Aydınlanma dairesi ve güneş ışınlarının gelişa çısına bağlı olarak aynı anda farklı yarım kürelerde farklı mevsimler yaşanır. Kuzey yarım küre yazı yaşarken, Güney yarım küre kışı yaşamaktadır. Aynı şekilde birinde sonbahar yaşanırken, diğerinde ilkbahar yaşanır.

Yorum Gönder

 
Top