0

Dünyanın güneşe bakan yüzünün aydınlık, diğer yarısının karanlık olması hangi olaylara neden olur?

 Dünya’nın yuvarlak  olmasından dolayı güneşe bakan yüzü aydınlık, diğer yüzü karanlıkta kalır. Dünya’nın dönmesiyle gece ve gündüz birbirini  izler. Ancak yer ekseninin yörünge düzlemine dik olmamasından dolayı  gece gündüz  süreleri yıl içerisinde değişir.
Dünya’nın aydınlık ve karanlık kısımlarını  birbirinden ayıran sınıra aydınlanma
çemberi denir.

Dünya’nın batıdan doğuya doğru dönmesi, güneşin doğu-dan doğmasına  ve batıdan batmasına neden olur. Buna bağlı olarak da ana yönler oluşur.

Günlük Hareketinin Sonuçları: 

1. Gece ve gündüz ardalanır.
2.  Güneş ışınlarının gün içerisinde yere düşme açıları değişir. Sabah ve akşam  güneş ışınları eğik,  öğlen vakti ise en yüksek açıyla gelir.
3. Gölge boyları ve yönleri değişir.
4. Günlük sıcaklık farkları oluşur. Gün içerisinde en yüksek sıcaklıklar öğleden sonra görülürken, en düşük sıcaklıklar da güneşin doğduğu andır.
5.  Gün içerisinde basınç değişimleri oluşur. Bunun sonucunda günlük  (meltem) rüzgârlar oluşur.
6. Kurak ve yarı kurak bölgelerde taşlarda mekanik çözülme gerçekleşir.
7.  Merkezkaç (coriolis) kuvveti oluşur. Bunun sonucunda;Sürekli  Rüzgârların ve okyanus  akıntılarının yönlerinde sapmalar meydana gelir.
8. 30 ve 60 enlemleri civarında dinamik basınç merkezleri oluşur.

9. Yerel saat farkları meydana gelir.

açısal hız değişirmiaçısal hız nediranimasyonardalanırçalışçizgisel hız nedirdinamik basınçların oluşum sebebidünyanın günlük hareketi ve sonuçları nelerdirdünyanın kendi ekseni etrafında dönmesieksen hareketi nediren az neredediren fazla nerededirgünlük hareketin sonuçlarıkadirhocakonu anlatımıkonu özetikpsslise 9 sınıf coğrafyalysokyanus akıntılarında sapmanın nedeni

Yorum Gönder

 
Top