0

SAYFA 83
39-Manzumenin temasını belirleyiniz. Manzumenin teması ve anlatım biçimini göz önüne al­dığınızda metnin Türk şiir geleneği içindeki yeri hakkında neler söyleyebilirsiniz? Açıklayınız.

Metnin teması çaresizliktir.Bu şiir manzum hikaye geleneğine mensuptur.

40-Şairin şiirde kurguladığı gerçeklik ile günlük yaşamdaki gerçekliği karşılaştırarak şiirdeki anlatım biçimini “realizm” sanat anlayışı bakımından yorumlayınız. Ulaştığınız sonuçları sözlü olarak ifade ediniz.
    Realizm günlük hayatta karşılaşabileceğimiz olayları konu edinen bir edebi akımdır.Şiirde anlatılanlar günlük hayatta karşılaşabileceğimiz tarzdaki bir olayı konu edinmiştir.Yani şiirde anlatılanlar realizm akımının ilkelerine uygundur.

41-Manzumede anlatılan hikâyenin kahramanlarının kimler olduğunu ve kahramanların birbiriyle olan yakınlık derecelerini belirleyerek aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.
Baba ve babanın oğlu ve nine dedikleri yaşlı kadın.Yaşlı kadın balıkçının annesidir.

42-Manzumede, babanın denizin kenarına gelerek yumruklarını sıkıp gülmesinin anlamı ne olabilir? Yorumlayınız.
    Ekmek kazanmak için balık tutmaya gönderdiği oğlunun bir daha dönmeyeceğini düşünüp üzüldüğünden yumruklarını sıkmış olabilir.
     43-“Balıkçılar” manzumesini Türk şiir geleneği içinde hangi tür şiirlerle ilişkilendirebilirsiniz?
    Manzum hikaye geleneği içerisinde değerlendirebiliriz.

44- Şairin manzumede sosyal bir olayı işlemesinin sebepleri neler olabilir? Bu sebepleri döne­min ve şairin şiir anlayışına göre değerlendiriniz.
   Şairin duyduğu sosyal sorumluluk bu olayı işlemesinde etkili olmuştur diyebiliriz.Tevfik Fikret Servet-i Fünun dönemi şairidir.Bu dönemde yönetimsel baskılar sebebiyle sosyal toplumsal ve siyasal konularla ilgili temalar pek fazla işlenememiştir.Lakin Tevfik Fikret bu dönemde yaşamasına rağmen bazı şiirlerinde sosyal konulara değinmiştir.

45- Manzumenin hangi dizelerinde kadere boyun eğme söz konusudur? Yorumlayınız.

Ninen baban, iki miskin, biz artık ölmeliyiz. ... Âh açlık, âh ümmîd Uzakta bir yeri yumrukla gösterip gülüyor; Yüzünde giryeli, muzlim, boğuk şikâyetler...ifadelerinde kadere boyun eğme söz konusudur.Çünkü çaresizlik bu ailenin belini bükmüş,dayanacak vaziyetleri kalmamıştır.

46-İncelediğiniz manzumenin, şiire ve öyküye ait özelliklerini belirleyerek aşağıdaki tabloda noktalı yerlere yazınız.

Şiire ait özellikler:Dizeler,serbest bir nazım şeklinin kullanılması,aruz ölçüsü,söz sanatları...

Öyküye ait özellikler:Yapı unsurlarının yani olay örgüsü,kahramanlar yer ve zaman öğelerinin bulunması.

Yorum Gönder

 
Top