0

İslam dininin Çevre temizliğine verdiği önemi ifade eden bir ayet veya hadis meali bulunarak defterinize yazınız

İnsanın yaşadığı ortama çevre, barındığı, işini yaptığı yere de mekan denir. Bu iki kavram yaşadığımız evden başlayıp en geniş anlamıyla evreni kapsar. Beden ve ruh temizliği kadar çevre temizliği de önemlidir. Çevre temizliğine dikkat etmeyen biri hem kendisine hem de başkasına zarar vermiş olur. Çünkü çevreyi başka insanlar ve diğer canlılarla beraber kullanır. Bunun için ortak kullanılan alanlarda özellikle buna dikkat edilmelidir. Günümüzün tabiriyle nasıl bulmak isteniyorsa öyle bırakılmalıdır.
 
Örneğin; parklar sokaklar, camiler, okullar, tatil beldeleri ortak kullanım alanlarımızdır. Buraları kirletilmiş pislik içerisinde bulmak hiç kimsenin hoşuna gitmez. O halde biz de buraları kirletmemeliyiz. Çünkü buralar başka insanlarca da kullanılmaktadır. Onun için yapılan bir işten sonra oluşan kirliliği temizlemeli, yerlere tükürmemeli, çöpleri sağa sola atmamalıyız. Bunları yapanları İslam’ın “iyiliği emredip, kötülükten sakındırma” (Âl’i İmran suresi, 110. ayet) prensibi doğrultusunda uyarıp sakıncalarını anlatmalıyız. Kirletilmiş pis bir çevrede mikropların üremesi ve bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Hz Peygamber (s.a.v.) bu duruma karşı insanları uyararak “Lanete uğramışlardan olmaktan sakının”demesi üzerine, yanındakiler; “onlar kimdir ?” diye sorunca da “Halkın gelip geçtiği yola ve gölgelendikleri yerlere pisleyenlerdir” (Riyazu’s Sâlihîn, C3. s32) demiştir Çevre temizliği hem sağlık açısından hem de ekolojik denge açısından önemlidir. Kirletilmiş bir çevre insan dışındaki canlıları da olumsuz yönde etkilemekte bunun neticesinde de yine insan zarar görmektedir.
Bu durumda ne şekilde olursa olsun çevremizi kirletmemeli, kirletenleri de uyarmalıyız. (İlhami Sazak - www.dinibil.com  )

Yorum Gönder

 
Top