0

Potasyumun eksikliğinde görülebilecek hastalıklar nelerdir?

Potasyum eksikliği sonu­cu, susuzluk, baş dönmesi ve konfüzyon belirir. Bu eksikliğin, kalp kası ve diğer kasları zayıflatıcı etkisi vardır. Potasyum eksikliği, kusma, ishal ve aşırı diüretik kullanılması sonucu oluşan tuz kaybında belirir.

Potasyum  hücreler arasında bulunan katyon madenlerin ilkinde yer alır. Hücre dışı sıvılarda en çok sodyum, hücre içinde en fazla potasyum bulunur. Potasyum kasların sonksiyonunda  çok mühim bir yer tutar. Özellikle kalp kasının düzgün çalışması vücuttaki, kalp kası hücresindeki ve kandaki potasyum düzeyleri ile çok yakından ilgilidir.


Potasyum, hücreler içindeki ozmotik basıncın korunmasına katkıda bulunarak hücre içindeki sıvının dışa kaçmasının önlenmesini sağlamaktadır. Hücre içinde fazla düzeyde potasyum bulunması aynı zamanda hücrelerdeki protein sentezi için de gereklidir. Besinler yoluyla günde dört güne kadar potasyum alınmaktadır. Potasyumun vücuttan en önemli atılım yolu böbrekler aracılığıyladır.

Potasyumun Simgesi (Elementi) K’dir.

Sodyum hücre dışındaki sıvıların, potasyumda hücre İçi sıvılarının en önemli mineralleridir.Potasyumun Faydaları ve Özellikleri: Adale kasılmaları, sinir uyaran yayılımları, hücre içi su basıncının (osmotik) ve kalp ritminin düzenlenmesinde etkilidir. Barsaktan emilir ve %80′ni idrarla atılır, bir kısmı terle atılır. Alınan potasyumun vücutta ancak %8 kullanıır.Potasyum Eksikliği, Potasyum noksanlığı halinde gözlenenler: Şeker komasında ve ishal gibi klinik tablolarda, adalede zayıflık, iştahsızlık, bulantı, karında şişlik, sersemlik, şuur bulanıklaşması, çarpıntı gözlenir. Potasyum eksikliğinde sodyumun etkisi artar.
   Potasyum Fazlalığı, Fazla alındığındaki yan etkiler: Potasyum (K) kapsayan tuzların fazla alınması sonucunda olur. Bulguları; Kalp durması, böbrek yetmezliği gelişir.Potasyum Kaynakları, Potasyum İçeren Besinler: Tüm gıdalarda potasyum bulunur. Muz, kayısı, turunçgiller gibi meyvelerde ve patateste daha bol bulunur.:)

Yorum Gönder

 
Top