0

Bir yılda ülkemizde sigaradan kaynaklı akciğer kanseri olan hastaların sayısını araştıralım. Türk Toraks Derneğinin yürüttüğü “Akciğer Kanseri Harita Çalışması”na göre, ülkemizde her yıl 18.479 yeni akciğer kanseri tanısı konuyor ve sigara %91.5 ile akciğer kanserine yol açan nedenlerin birinci sırasında yer alıyor.
Dünya’da her yıl 5 milyondan fazla insan tütün ve tütün ürünleri kullanımı nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu rakam ülkemizde yaklaşık 100.000’dir. Uzmanlar 2020’li yıllarda Dünya’da her yıl yaklaşık 10 milyon kişinin tütün ve tütün ürünleri kullanımı nedeniyle hayatını kaybedeceğini öngörmektedir. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) “Küresel Yetişkin Tütün Araştırması ­ 2008” verilerine göre 15 ve daha yukarı yaştaki nüfus arasında tütün kullanma oranı %31,2’dir. Bu oran kadınlarda %15,2 erkeklerde ise %47,9’dur. Tütün kullanımının yaş aralıklarına ve cinsiyete göre dağılımı aşağıdaki sütun grafiğinde gösterilmiştir.
Yukarıdaki grafiği incelediğinizde tütün ve tütün ürünleri kullanımının en çok 25­-44 yaş arasında yaygın olduğunu fark etmiş olmalısınız.
Yine ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre hamilelerin %15’i, emziren annelerin ise %20’si sigara kullanmaktadır.
Sigara içen hamilelerin erken doğum riskinin içmeyenlere göre 1,5-2 kat daha fazla olduğunu,
Sigara içen hamilelerin bebeklerinin normal doğum kilosunun altında (yani yeterince gelişmemiş) olma riskinin sigara içmeyenlere göre 3 kat fazla olduğunu,
Sigara içen hamilelerin bebeklerinde şekil bozuklukları (yarık dudak, yarık çene vb.) görülme riskinin içmeyen hamilelere göre 3-11 kat fazla olduğunu,
Süt ve süt ürünlerinin tüketiminin ise öncelikle bebeğin kemik yapısının gelişimi açısından oldukça önemli olduğunu biliyor musunuz?

Yorum Gönder

 
Top