0

Sigara ?
Son araştırmalar, tütünün sigara haline geldiğinde,
içinde 4 bin ayrı zehirli maddeyle insan sağlığını olumsuz...

Sigara besinlerin emilmesini geciktiriyor. İngiltere'de en son yapılan çalışmalarda
sigara içilmesinin, besinlerin mideden bağırsağa geçiş hızı üzerindeki etkileri incelenmiş ve sigaranın, 30 dakika içerisinde mideyi terk eden test yemeği miktarını azalttığı görülmüştür. Ayrıca sigara, test yemeğinin yüzde 50'sinin mideden bağırsağa geçmesi için gereken süre olan 37 dakikayı 56 dakikaya uzatmıştır. Böylece sigara, besleyici maddelerin bağırsaktan emilip kana karışmasını geciktirmektedir. Yemek sırasında alkol alındığında sigara içilmesinin, kandaki en yüksek alkol düzeyini azaltması da bunu doğrulamaktadır. Başka bir çalışmada da sigara içenlerin aldıkları ilaçlar emilim sorunları yüzünden biyo yararlılıkları azalıyor, bu da ilaçlardan yararlanma gücünü oldukça düşürüyor...



Son araştırmalar, tütünün sigara haline geldiğinde, içinde 4 bin ayrı zehirli maddeyle insan sağlığını olumsuz etkilediğini ortaya çıkardı. Tütündeki nikotin kişide bağımlılık
yaparken katran kansere yol açıyor. Karbonmonoksit, egzoz gazı içeriyor. Türkiye'de erkeklerin yüzde 84'ü, kadınların ise yüzde 36'sı sigara içiyor. Erkeklerin eğitim düzeyi arttıkça sigara kullanımı alışkanlığı azalıyor, kadınlarda ise artış gösteriyor.
Ağız, gırtlak, akciğer, mesane, böbrek, mide, rahim ağzı kanserlerine neden olan sigara, aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarına, felç, solunum yetmezliği, ülser gibi 25 ayrı hastalığa yol açıyor...
Dünyada her yıl 5 milyon, Türkiye'de ise 200 bin kişinin sigaradan öldüğü saptandı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünyada yılda 5 milyon kişinin sigaradan öldüğünü, akciğer kanseri sonucu ölümlerde sigaranın en önemli faktörlerden biri olduğunu açıkladı.
Viyana'da düzenlenen Merkezi Avrupa Akciğer Kanseri konferansında konuşan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tütün karşıtı proje müdürü Derek Yach, "özellikle gelişmiş ülkelerdeki sigara tüketiminin akciğer kanserindeki ölümlerde en önemli faktör olduğunu" söyledi. Son yıllarda onkologların akciğer kanseri tedavisinde elde ettikleri
başarılara rağmen en iyi tedavi yönteminin sigara tüketiminin azaltılması olduğunun dikkate alınmadığını belirten Yach, akciğer kanseri vakalarının yüzde 90'ının sigara tüketiminden kaynaklandığını bildirdi.
WHO uzmanları, ABD, İngiltere ve İskandinav ülkelerinde sigara reklamlarına getirilen yasaklar ve yüksek fiyatların olumlu etkilerinin görüldüğüne, ancak Avusturya ve Almanya gibi orta Avrupa ülkelerinde durumun vahim olduğuna işaret ettiler. Öte yandan, İngiliz Tıp Kuruluşu tarafından yayımlanan Journal Tabacco Control
adlı dergide yer alan bir araştırma raporunda, sigara dumanı olan ortamda bulunanların kalp hastalıklarına yakalanma riskinin yüzde 47 arttığı bildirildi. 847 kalp hastası ve 1078 sağlıklı kadın ve erkek üzerinde Yunanistan'da yapılan araştırmada, sigara içmeyenlerin en çok işyerinde sigara dumanına maruz kaldıkları gözlendi.

Yorum Gönder

 
Top