0

2014/2015 10. sınıf öğün yayınları dil ve anlatım kitabı cevapları 
sayfa 81
1. “Babalar ve Oğullar” adlı metni, sadelik ve akıcılık bakımından inceleyiniz. Metinden sade ve akıcı ifadeler bulunuz. Metinden hareketle düşüncelerin açık bir şekilde anlatılmasının gerekliliğini ve önemini açıklayınız.
Metin sade ve akıcıdır.
örnek
İşte Arkadiy böyle düşünüyordu. O düşünürken de bahar bildiğini okuyordu. Çevrede her şey altın rengiyle karışık bir yeşile bürünüyor; ağaçlar, fundalar, otlar, her şey enlemesine, yumuşak yumuşak dalgalanıyor; ılık rüzgârın hafif soluğu altında ürperiyordu.

2. “Babalar ve Oğullar” adlı metinde anlatılan olay, görünüş, duygu ve düşünce, anlatıcının zihninde net bir şekilde belirlenmiş midir? Sözlü olarak ifade ediniz.
Evet, anlatıcının zihninde net bir şekilde belirmiştir. Çünkü olay açık ve net bir şekilde ifade edilmiş ve olayın anlatımında betimlemelerden yararlanılarak okuyucu zihninde somut bir şekle bürünmesi sağlanmıştır.

3. İncelediğiniz “Babalar ve Oğullar” adlı metinde dil bilgisi kurallarına uyulmamasından kaynaklanan anlatım bozukluklarının olup olmadığını belirleyiniz. Dilin kabul edilen kurallarına uyularak yazmanın ve konuşmanın önemini açıklayınız.
Örnek olması için bir cümle
Her yerde bitmez tükenmez şırıltılar hâlinde ırmakların pürüzsüz sesleri duyuluyor, tarla kuşları bir alçak çayırlıkların üzerinde döne döne yukarı çıkıp bağırıyor, bir susuyor, seke seke kümeden kümeye gidiyorlardı. Cümlede fiilde kullanılan zaman eki “dı” diğer yüklemlerde aynen kullanılamamaktadır. ( sesleri duyuluyor”dı” olamaz. Duyuluyordu olmalı idi)

Dil bilgisi kurallarına uygun bir metin yani bağlaşıklık ilkesine uygun şekilde yazılmış bir metin daha olgun ve değerldir. Okuyucunun metni anlaması açısından önelidir. İletmek istenilen mesajın doğru ve net bir şekilde okuyucuya ulaşması açısından önemlidir.
DİĞER SAYFA CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ 


Yorum Gönder

 
Top